site_maniatis_epistoli

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

KOINOΠΟΙΗΣΗ  ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ  ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΚΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΣΙΡΟ.

30/04/2013

 

08/07/13

Με πλάγια  πράσινα γράμματα,  παραθέτουμε  τις  απαντήσεις που  λάβαμε στο δεύτερο ραντεβού μας,  Δευτέρα 08/07/2013 με τον υπεύθυνο πρασίνου Γιάννη Μανιάτη και τον υπεύθυνο Τεχνικής Υπηρεσίας Κώστα Ζώμπο και περιμένουμε τη γνώμη σας γενικότερα. Ευχόμαστε η εξαντλητική 3ωρη συζήτησή μας πάνω στα 13 θέματα κλειδιά καθώς και το έκτακτο θέμα της Πλατείας Κύπρου, να βρουν λύσεις άμεσα, όσο άμεσα επιτρέπει το ξύλινο δημόσιο. Από τους ΓΕΙΤΟΝΕΣ παρόντες εκτός από τον Κώστα Ζώμπο (που έχει διττό ρόλο) ήταν η Άντα Μονογυιού, Ηλίας Κύρκος και Χρήστος Κουφός. Οι ΓΕΙΤΟΝΕΣ θα συνεχίσουν να επανέρχονται με προτάσεις για ένα ομορφότερο και πιο πράσινο Γαλάτσι.

 

Οι ΓΕΙΤΟΝΕΣ επιθυμούν πάνω από όλα καλή συνεργασία και επικοινωνία. Θέλουν ο κάθε πολίτης του Δήμου μας να μετέχει σε αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής του και να απολαμβάνει οφέλη κάποιου τύπου διαβούλευσης. Ένα πρόγραμμα της υπηρεσίας Πρασίνου, αναρτημένο στο διαδίκτυο (εκτός από τις έκτακτες εργασίες) θα βοηθήσει να μειωθεί η δυσαρέσκεια των κατοίκων και θα βάλει τις βάσεις για αγαστή συνεργασία Δήμου και πολιτών.

 

Οι προτάσεις των ΓΕΙΤΟΝΩΝ όσων αφορούν το πράσινο στα όρια του Δήμου μας είναι οι εξής:

 

1)    Αυτόματο πότισμα

Χωρίς πότισμα προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για επέκταση του πράσινου. Το βυτιοφόρο δεν αρκεί, το βλέπουμε καθημερινά, επί 2 τουλάχιστον χρόνια που έχουμε επικεντρωθεί σαν ομάδα στο θέμα. Ενδεικτικά προτείνουμε αυτόματο πότισμα σε παιδικές χαρές, πάρκα και στις 2 λωρίδες της Πρωτοπαπαδάκη στο ύψος της διασταύρωσης με τη Βεΐκου.

 

Εκτός από τη μελέτη της Βιοκλιματικής Ανάπτυξης που προβλέπει αυτόματο πότισμα και αφορά στο κέντρο πόλης μας και που εγκρίθηκε αλλά ένας θεός ξέρει πότε κι αν θα ξεκινήσει εν μέσω κρίσης, οι ΓΕΙΤΟΝΕΣ  ζήτησαν κι έλαβαν θετική απάντηση από τους Κώστα Ζώμπο και Γιάννη Μανιάτη για επέκταση του αυτόματου ποτίσματος και στην κάθοδο της Πρωτοπαπαδάκη, μπροστά από τα γνωστά μπιλιάρδα No Name, όπου το πράσινο στηρίζεται στο πότισμα με υδροφόρα και σε ένα ποσοστό στη θεά τύχη. Σε αυτό το σημείο ο Χρήστος Κουφός, γεωπόνος, μας ανέλυσε τη σημασία του αυτόματου ποτίσματος και πόσο υπερτερεί σε σχέση με το πότισμα της υδροφόρας. Στόχος μας η αναβάθμιση της μεγάλης και κεντρικής αυτής λωρίδας, που σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό το κέντρο πόλης μας. Επιπλέον προτάθηκε να φυτευθεί στο σημείο αυτό κάποιο ή κάποια χαρακτηριστικά ιδιαίτερα ψηλά δέντρα πχ καναδική λεύκα (που είναι διαφορετική από τη λεύκα καβάκι) ή άλλα δασικά ελληνικά δέντρα, που θα δώσουν νέα όψη στην περιοχή, πρόταση που αντιμετωπίσθηκε απολύτως θετικά και θα μελετηθεί. Παράλληλα, θα μελετηθεί και η επέκταση του αυτόματου ποτίσματος στην είσοδο της παιδικής χαράς μεταξύ café monjo & café molliz, με σκοπό να ενισχυθεί το πράσινο και να ομορφύνει ακόμα περισσότερο με τα κατάλληλα φυτά η είσοδος αυτή σε ένα χώρο που κινούνται παιδιά.

Συμφωνήσαμε ότι δομικό σημείο εκτός από την επέκταση του αυτόματου ποτίσματος στην επέκταση του πράσινου αποτελεί η καταγραφή των προβλημάτων και η συνεχής συντήρησή τους. Ο Κ. Ζώμπος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει επίσημη καταγραφή και θα συνεννοηθεί προσωπικά με τους υδραυλικούς για τη συντήρηση του δικτύου καθώς και με την γνωστή σε εμάς από παλιότερες εθελοντικές δράσεις, γεωπόνο του Δήμου Δουλουμπάκα Σοφία. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, θα γίνει μελέτη για την επέκταση του αυτόματου ποτίσματος (αφού μας εξήγησαν λεπτομερώς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που δυσχεραίνουν το έργο και πιθανότατα το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα νωρίς το 2014.

Επέκταση του αυτόματου ποτίσματος θα μελετηθεί και για τις πράσινες χτιστές ζαρντινιέρες επί της Βεΐκου από τη μέση περίπου της λεωφόρου και μετά (που δεν υπάρχει!).

 

2)    Φύτευση νέων δέντρων σε κεντρικά σημεία του Γαλατσίου. Θέλουμε ψηλά δέντρα, που αλλάζουν το τοπίο από μακρυά, φυλλοβόλα στις πλατείες για να λιάζονται τα παιδιά μας τον χειμώνα και να παίζουν στην σκιά το καλοκαίρι. Επιλογή νέων τύπων δέντρων κατά τα νέα πρότυπα, βελανιδιές, κουτσουπιές, χαρουπιές, ευκάλυπτους, ανθοφόρους θάμνους κτλ. Κάλυψη κενών σε μπορντούρες σε κάθε πάρκο ή παλτεία. Άνθη σε κεντρικά σημεία για αλλαγή του τοπίου και της διάθεσης των συμπολιτών μας.

Ενημερωθήκαμε για την τελική όψη της νέας νησίδας της Βεΐκου. Τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα πρώτα και έπειτα τα δέντρα (βραχυχίτωνες) και οι θάμνοι.  Η φύτευση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση χλοοτάπητα. Για την ασφάλεια του κόσμου δυστυχώς θα τοποθετηθούν και κάγκελα σε κάποια ανοικτόχρωμη και φυσική απόχρωση όπως μας ενημέρωσε ο Κ. Ζώμπος. Στις άκρες των νησίδων σε μικρότερα κομμάτια, θα φυτεύονται και εποχιακά λουλούδια, μια χρωματιστή νότα που καιρό τώρα πιστεύουμε ότι την έχουμε ανάγκη.

Ο Γιάννης Μανιάτης μας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν μπει ψηλά δέντρα στις πλατειές, Λυκούργου, Γαλακηδών, Λυσίου, πλατεία Εκάβης, Μεσσηνίας & Βενιζέλου.

Παράλληλα μας υπενθύμισε ότι η προμήθεια δεντριλίων και θάμνων γίνεται με  διαγωνισμό και ότι κενά υπάρχουν προβλέπονται να καλυφθούν .  Μας προέτρεψε για άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας πρασίνου σε περίπτωση που διαπιστώνουμε ελλείψεις ή κενά σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να  καταγραφούν και να προβλεφθούν οι ανάλογες δαπάνες στον προϋπολογισμό.

      Ουσιαστικά τώρα υλοποιείται ότι  είχε καταγράψει υπηρεσία πρασίνου το

      2012, άρα η συμερινή μας συζήτηση θα υλοποιηθεί εντός του 2014.

Εδώ ενημερωθήκαμε και για την ύπαρξη καταλόγου αιτημάτων για αποκατάσταση δέντρων που χάθηκαν και που αποτελούν στήριγμα για τις προτάσεις της υπηρεσίας πρασίνου για αποκατάσταση του πρασίνου που χάνεται. Φίλοι, μην μένετε αδιάφοροι, μπορείτε να αλλάξετε την όψη της πόλης σε κάποιο βαθμό με τα αιτήματά σας που γνωστοποιούν κενά στο πράσινο!

Τα ψηλά δέντρα συζητήθηκαν και στην πρώτη ενότητα με τη γνωστή θετική απάντηση.

 

3)    Αξιοποίηση κάποιων παρατημένων αμαξιών ως ζαρντινιέρες όπως γίνεται σε διάφορους άλλους δήμους.

Η αρχική απάντηση του Γιάννη Μανιάτη ήταν ότι είχαμε μια πολύ καλή πρόταση και ότι ίσως η ανακαινισμένη νησίδα της Λ.  Βεΐκου να προσφέρεται.

Εμπλουτίσαμε τις προτάσεις μας με μικρότερα στοιχεία πάντα υπό το πρίσμα της ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης. Εκτός από παρατημένα αυτοκίνητα, θέσαμε προτάσεις για παλιά μηχανάκια, βαρέλια, καρότσια οικοδομής, τονίζοντας ότι δίνουμε ένα στίγμα πολιτισμού και μοντέρνας οπτικής αντίληψης με την επαναχρησιμοποίηση άχρηστων κελύφων, τάση που συναντιέται συχνά σε μεγάλες και μικρές πόλεις, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

4)    Κομποστοποιητές, άμεση εφαρμογή της κομποστοποίησης στο Άλσος, σε πλατείες και λωρίδες πράσινου με τα γνωστά οφέλη, δωρεάν λίπασμα, μείωση του όγκου σκουπιδιών κτλ. Παράλληλα να προωθηθούν οικειακοί κομποστοποιητές σε νοικοκυριά που θέλουν να συμμετάσχουν. (σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας)

Εδώ θα θέλαμε και την άποψη του Αντιδήμαρχου Νίκου Νίκου που δεν ήταν παρών στο ραντεβού μας, αλλά θα θέλαμε να τοποθετηθεί σε σχέση με τους οικιακούς κομποστοποιητές και τα πιθανά οφέλη τους.

Η υπόλοιπη παρέα από τη μεγάλη αυτή συζήτηση καταλήξαμε πως λίγοι κομποστοποιητές δεν θα αλλάξουν δραστικά την όψη και την σκέψη της πόλης, αλλά θα δώσουν ένα καλό αρχικό παράδειγμα οικολογίας και πολιτισμού, μαθαίνοντάς μας πως θα λειτουργήσουμε πιο φιλικά σε σχέση με το περιβάλλον. Θα είναι το πρώτο σκαλί για νέες σκέψεις και πράξεις, το πρώτο σκαλί για να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας. Οι Μανιάτης και Ζώμπος, θέλοντας να τονίσουν την ανάγκη ενός οικολογικού τρόπου σκέψης και πράξης, δεσμεύτηκαν ότι θα τοποθετήσουν με δικά τους έξοδα τον πρώτο κάδο κομποστοποίησης σε κεντρικό σημείο.

 

5)    Φύλαξη πρασίνου. Σε περιφερειακά σημεία του Γαλατσίου αναφέρθηκε κόψιμο δέντρων. Σε ένα πιο βαρύ χειμώνα, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Η απάντηση του Γ. Μανιάτη ήταν ότι πολλά πράγματα στον τομέα της Αστυνόμευσης δεν μπορούν να γίνουν. Για το καλοκαίρι μόνο προβλέπεται φύλαξη  της αναδασωτέας περιοχής στα πλαίσια του  σχεδίου  πυρασφάλειας που υλοποιεί ο Δήμος στα σημεία Σεντούκια, Λόφο Παιδιού, Λεβεντάκη και Λόφο Αγ. Σπυρίδων.

Για το σκοπό αυτό θα προληφθούν πολύ σύντομα διμηνίτες. Σε αυτό το σημείο μας ενημέρωσε ότι και η διαδικασία της αποψίλωσης ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος της υπηρεσίας.

 

6)    Πράσινο και Ασφάλεια. Κάλυψη κενών με πυκνή φύτευση θάμνων σε διαζώματα για την ασφάλεια των πεζών, αλλά και των μοτοσυκλετιστών και αυτοκινητιστών. Καθημερινό φαινόμενο η διάσχιση κεντρικών λεωφόρων σε όποιο σημείο βολεύει τον καθένα. Ιδιαίτερο πρόβλημα σε Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη, Βεΐκου, Τράλλεων. Καταγραφή πολλών ατυχημάτων και θανάτων.

Ουσιαστικά συζητήθηκε παραπάνω. Ο Γ. Μανιάτηςς περιμένει κι από όλους εμάς να συμμετάσχουμε στην καταγραφή των κενών.

 

7)    Καταγραφή και κάλυψη κενών σε πλατείες και ζαρντινιέρες. Ενδεικτικά πλατεία Κύπρου, μέσα και έξω από την πλατεία, πλατεία Φιγαλείας & Ελ. Βενιζέλου, λωρίδες πράσινου Πρωτοπαπαδάκη στο ύψος της Βεΐκου.

Κ.Ζ. – Για την πλατεία Κύπρου προβλέπεται ανακατασκευή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.  Αναμένεται  έγκριση.

Ο Γ. Μανιάτης ενημερώθηκε λεπτομερώς και κράτησε σημειώσεις για τα μεγάλα κενά πράσινου στο πλατειάκι Φιγαλείας-Ελ.Βενιζέλου-Λέσβου-Ρόδου και τα τεράστια κενά φύτευσης απέναντι από το γυμναστήριο Μ. Αλέξανδρος, καθώς και για τη γνωστή νησίδα της Πρωτοπαπαδάκη, έξω από τον παλιό παιδότοπο, στο ύψος της οδού Δήλου.

 

8)    Τακτικό κλάδεμα σε δέντρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ. – Και τα κλαδέματα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους.

ΓΕΙΤΟΝΕΣ – Επισημάναμε μια πολύ μικρή ανάγκη κλαδέματος (για κάποιους πιο ψηλούς) στις μουριές των οδών Σωκράτους και Λέσβου. Γενικά την ανάγκη κλαδέματος (όπου το φυτό το επιτρέπει λίγο πιο ψηλά) για ευκολότερη διέλευση.

 

9)    Σχολεία και πράσινο. Καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και φύτευση σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων, φυτά της ελληνικής υπαίθρου (μυριστικά όπως θυμάρι, λεβάντα, αλλά και υψηλόκορμα φυλλοβόλα για τους λόγους που είπαμε παραπάνω)

Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ – Ύστερα από  καταγραφή και αξιολόγηση αιτημάτων που έχουμε συλλέξει για τους χώρους των σχολείων  προβλέπονται  παρεμβάσεις:

  1. a.    Δημοτικά σχολεία οδού Φιγαλείας.
  2. b.    Νηπιαγωγείο οδού Ζαλόγγου.

 

10)Πράσινα κτίρια σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, πράσινες ταράτσες κτλ με όφελος για τον Δήμο μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΜΠΟΣ – Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Γαλατσίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από τον Ιανουάριο του 2012, το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, ο Δήμος Γαλατσίου είναι ένας από τους 106 ΟΤΑ που έτυχαν θετικής αξιολόγησης από τις 191 συνολικά υποβληθείσες προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων.Οι παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 994.450€, που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Γαλατσίου στο πλαίσιο του προγράμματος, αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση

1) του Δημαρχείου,

2) του Σχολικού συγκροτήματος Βενιζέλου (3ο , 4ο ΔημοτικόØ & 4ο Νηπιαγωγείο) 3) του Σχολικού συγκροτήματος Δρυόπιδος (2οØ & 8ο Δημοτικο και 3ο & 4ο Γυμνάσιο).

4) Επίσης, αφορούν την αντικατάσταση 737 συνολικά λαμπτήρων υδραργύρου στις συνοικίες Καραγιαννέικα, Ακτήμονες και Κρητικά με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, καθώς και

5) πιλοτικές παρεμβάσεις στις αστικές μεταφορές, μελέτη αστικής κινητικότητας και δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και δημοσιότητας-ενημέρωσης.

Εδώ μας ενημέρωσαν και για αρκετές περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που είναι αρνητικοί στο να γίνουν πράσινες ταράτσες πάνω από τις αίθουσες διδασκαλίας, φοβούμενοι τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων, κυρίως στα παλιά κτιριακά συγκροτήματα.

 

11)Αδέσποτα ζώα, συμβάσεις με φιλοζωικές για στειρώσεις και θεραπείες. Καλαίσθητες πινακίδες σε πλατείες και δρόμους που απευθύνονται σε ιδιοκτήτες ζώων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους και επιβολή συγκεκριμένου προστίμου σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία.

Αποφασίστηκε η αποκαθήλωση των γνωστών παράνομων πινακίδων που απαγορεύουν την είσοδο σκύλων στο Άλσος Βεΐκου. Παράλληλα αποφασίστηκε η φιλοτέχνηση νέων πινακίδων με αναγραφή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σκύλων, καθώς και την αναγραφή συγκεκριμένου πρόστιμου για την μη άμεση απομάκρυνση των ακαθαρσιών τους.

Γ.Μ. – Υπάρχει και η σύμβαση με τη φιλοζωική που ανανεώνεται κάθε χρόνο με κονδύλι 5000 ευρώ και κυρίως αφορά σε άρρωστα ζώα που στέλνονται για περίθαλψη.

 

12)Ομιλίες γεωπόνων και διαφόρων ειδικών στο νέο ΚΑΜΙΝΙ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ – Θετική αντιμετώπιση και σε αυτό το «εύκολο» αίτημα, θα προσπαθήσει οι ομιλητές και το θέμα να είναι βατό στο πλατύ κοινό.

 

13) Τουρκουβούνια – Λεβεντάκη – ΛΑΤΟ – Αγ. Σπυρίδωνας – Λόφος Παιδιού.

Ανάπλαση. Περιπατητικές διαδρομές. Τακτικός και προγραμματισμένος Καθαρισμός. Φύλαξη. Τακτική Απομάκρυνση παντός είδους μπάζων. Σηματοδότηση. Παγκάκια. Καλάθια αχρήστων.

Η ενότητα αυτή έχει πολλά θέματα.

Δεδομένη  η βούληση για συνέχιση των δεντροφυτεύσεων στα Τουρκουβούνια αλλά και στο Λατομείο Λεβεντάκη.

Για το φλέγον ζήτημα των μπάζων που αποτελούν και πιθανές εστίες πυρκαγιάς, συζητήθηκε η ενοικίαση κοντέινερ κοντά στο παλιό Λούνα Πάρκ, δίπλα από το πάρκινγκ των απορριματοφόρων και η εύρεση λύσης για πιθανή απομάκρυνσή τους σε τακτική βάση (μόλις γεμίζει).

Θετική αντιμετώπιση για πινακίδες ενημέρωσης στις εισόδους των χώρων πράσινου και παράκλησης για σεβασμό της φύσης κτλ.

Θετική αντιμετώπιση για τοποθέτηση παγκακίου και καλαθιού απορριμάτων στις εισόδους των χώρων πράσινου.

 

 

Η επιστολή μας αυτή θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα μας WWW.GEITONES.COM .

 

Με διάθεση καλής συνεργασίας και προσφοράς

Η εθελοντική ομάδα ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Μοιράσου το

Leave a Reply